BLOG

U posjeti slikaru Fadilu Vejzović

U posjeti slikaru Fadilu Vejzović

Fadil Vejzović - akademski slikar i grafičar

rođen 1943. u Sarajevu. Od 1962. do 1966. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija, čiji je dugogodišnji suradnik. Od 1969. do danas djeluje samostalno i kao član grupe "Brezovica". Od 1970. do 1975. postdiplomski studira grafiku i slikarstvo kod prof. Clemensa Fichera na Academie der bildende Kunste u Nurnbergu.

Od 1976. do 1986. radi u magazinu Start kao ilustrator i grafički urednik. Godine rada i stvaralaštva okrunjene su mnogim nagradama i priznanjima na izložbama na kojima je učestvovao. Od 2007. u stalnom postavu Moderne galerije  Zagreb, izbor Igora Zidića.

Najčešći motiv radova ovog hrvatskog istaknutog slikara su ljudske figure, naročito ženske, kojima autor kompleksnu temu tijela i tjelesnog sjajno odrađuje sigurnom rukom slikara koji svojim umjetničkim senzibilitetom i majstorstvom uspjeva dočarati likove koji se gube u prostoru vremenu. Figura njegova stalna preokupacija, i vrlo često se vraća liku Galateje, kao gotovo vječitom, univerzalnom liku.

Dio opusa čine vedute, naročito poznate vizure Zagreba, Varaždina ili Dubrivnika. Naročito su impresivni veliki formati ulja na platnu skrivenih vrtova i kutaka Dubrovnika, prepuni kolorita i igre svjetla i sjene.





BLOGOVI
Giclée - što je i kako nastaje digitalni tisak umjetničkih grafika - Galerija Luka
Fadil Vejzović|U posjeti atelieru slikara|Galerija Luka
Pipe Lamps|Steampunk Industrial Design -blog|Galerija Luka
Monotipija - likovna tehnika izrade samo jednog otiska | Galerija Luka