Lacković Ivan Croata

Ivan Lacković Croata ( 1. siječnja 1932. -  29. kolovoza 2004.), istaknuti je hrvatski likovni umjetnik, predstavnik hrvatskog naivnog slikarstva, kolekcionar i bibliograf.

Rođen je nedaleko Kalinovca, u podravskom mjestu Batinske u težačkoj obitelji. Nakon završetka osnovne škole radi na poljoprivredi, a zatim i kao šumarski radnik. Kao samouk slikar prve slike naslikao je još 1944. godine vodenim bojama. 1957. godine seli se u Zagreb, gdje radi kao poštar. Nakon upoznavanja Krste Hegedušića povremeno radi u njegovoj majstorskoj radionici. U to vrijeme počinje i izlagati. Godine 1968. napušta zagrebačku poštu i profesionalno se bavi slikarstvom. Izlaže po cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, najviše u Hrvatskoj, te u mnogim zemljama Europe, Azije, Afrike, Amerike i Australije, na skupnim i samostalnim izložbama. Njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Kao pripadnik Zbora narodne garde branio je mladu hrvatsku državu.

Ivan Lacković Croata slikao je uljem na staklu, tradicionalnom tehnikom hrvatskih naivnih umjetnika sjevernih krajeva. Najčešće je crtao pejzaže, figuralne kompozicije, cvijeće i mrtve prirode. Portreti su vrlo rijetki. Na bijeloj plohi papira osnovno njegovo izražajno sredstvo bila je linija, bogata i razvedena do krajnjih mogućnosti. U pejzažima je crtao prikaze zbivanja iz seoskog života; pričao je o ljudima koji su se slučajno pojavili samo u prolazu, dok sve oko njih ostaje nepromjenjivo.


Lacković-grafika-01

Lacković Ivan Croata

Lacković-grafika-01
grafika  -  40 x 70 cm

200,00€

Lacković-grafika-02

Lacković Ivan Croata

Lacković-grafika-02
grafika  -  28 x 70 cm

200,00€

Prikazano 1 do 2 od 2 (1 stranica)
nazovi-nas
+385915885343
Radno vrijeme sa strankama:
radnim danom od 16 do 20 sati
subotom od 11 do 14 sati
nedjeljom i praznikom ne radimo
MOLIMO VAS DA NAS PRIJE DOLASKA KONTAKTIRATE